Budyniowiec z galaretką
- Składniki:
- ? litr mleka
- ? 3 budynie śmietankowe z kawałkami malin
- ? 3 galaretki malinowe lub truskawkowe
- ? 2 galaretki pomarańczowe
- ? brzoskwinie w puszce
- ? 25 dag masła (najlepiej roślinne)
- ? opakowanie okrągłych biszkoptów
- ? opakowanie delicji brzoskwiniowych
- ? jogurt truskawkowy
Przepis
Budynie gotujemy w litrze mleka.
Gdy będzie już gęsty zdejmujemy z ognia i dosypujemy stopniowo galaretki malinowe, energicznie mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia mieszając co jakiś czas.
Następnie ucieramy masło dodając stopniowo zimny budyń.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3 ? szkl. wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki.
Biszkopty maczamy w jogurcie i układamy na dnie tortownicy.
Następnie wykładamy połowę masy budyniowo-galaretkowej.
Na niej układamy moczone w jogurcie delicje oraz 1/3 pokrojonych brzoskwiń, po czym przykrywamy resztą masy.
Wierzch dekorujemy resztą brzoskwiń i zalewamy zimną galaretką.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze