Ciasto wiśniowe
- Biszkopt
- -7 jaj
- -7 łyżek cukru
- -3 łyżki mąki ziemniaczanej
- -1 łyżka mąki pszennej
- -3 łyżki kakao
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 łyżeczka octu winnego
- -gorzka czekolada starta
- Masa wiśniowa
- -2 słoiki kompotu wiśniowego bez pestek
- -2 kisiele wiśniowe na 0,5l
- -cukier (ok. 4 łyżki)
- Ponadto
- -0,75l śmietanki kremówki
- -2 śmietan-fix
- -2 łyżki cukru pudru
- -gorzka czekolada
- -dżem wiśniowy (około pół słoiczka)
- -wiśniówka do nasączenia biszkoptu
Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, żółtka. Wymieszać mąki z kakao i proszkiem, przesiać przez sito dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać ocet i czekoladę. Wylać na blachę i piec w nagrzanym piekarniku 40 min w temp 160-170°C.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Dolny umieścić w blaszce i nasączyć wiśniówką. Wiśnie odlać, sok wlać do garnka (soku powinno być od 0,75 do 1 l),wsypać kisiel i cukier (ilość cukru jest uzależniona od słodkości kompotu, najlepiej go posmakować i posłodzić wedle uznania) rozmieszać miotełką ,postawić na ogniu i zagotować. Dodać wiśnie, zagotować jeszcze raz i wylać na biszkopt. Przykryć 2 blatem biszkoptu, nasączyć wiśniówką i posmarować dżemem. Gdy ciasto przestygnie ubić śmietankę z fixami i cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i posypać startą czekoladą . Ja się bawię i z czekolady robię wiórki. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik ciacho
Podziel się opinią
Komentarze