24-01-2009 12:00
Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim
Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- kg wieprzowiny (ładne żeberka)
- Zaprawa:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ? łyżeczki mielonego kminku
- ? łyżeczka soli
- ? łyżeczki pieprzu
- Sos:
- 1/3 szklanki sosu z ananasa
- ? szklanki oleju
- ? szklanki soku z cytryny
- ? szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka ostrej papryki
- ? łyżeczki suszonego oregano
- ? łyżeczki soli
- ? łyżeczki posiekanego czosnku
Przepis
W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie. Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić maką jeśli jest zbyt wodnisty). Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek
Przepis dodał użytkownik paula26013
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.