Trwa ładowanie...
d3wl4ns
24-01-2009 12:00

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d3wl4ns
Składniki
  • kg wieprzowiny (ładne żeberka)
  • Zaprawa:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • ? łyżeczki mielonego kminku
  • ? łyżeczka soli
  • ? łyżeczki pieprzu
  • Sos:
  • 1/3 szklanki sosu z ananasa
  • ? szklanki oleju
  • ? szklanki soku z cytryny
  • ? szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • ? łyżeczki suszonego oregano
  • ? łyżeczki soli
  • ? łyżeczki posiekanego czosnku
Przepis

W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie. Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić maką jeśli jest zbyt wodnisty). Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek

Przepis dodał użytkownik paula26013

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
Więcej tematów
d3wl4ns