Trwa ładowanie...
d18xanx
12-01-2009 13:35

Czosnek w oliwie

Przepis
3.9
(8 głosów)
Oceń:
d18xanx
Składniki
  • 4 główki czosnku
  • 0,75 l oliwy
  • 5 listków laurowych
  • 8 gałązek tymianku
  • 1,5 łyżki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego
Przepis

Ząbki czosnku rozdzielamy ale nie obieramy ich z osłonek. Wkładamy je do garnka i zalewamy oliwą. Dodajemy liście laurowe, tymianek i pieprz. Garnek ustawiamy naśrednim ogniu i podgrzewamy 20 minut. Należy uważać aby nie zagotować oliwy. Oliwa musi by gorąca ale nie dopuścić do jej zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Przekładamy do słoików. Marynowany czosnek jest idealny do mięs, tostów, ryb. Czosnek taki trzeba przechowywać w lodówce. Przydatność do spożycia około miesiąca

Przepis dodał użytkownik kuchmajster

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18xanx
d18xanx
d18xanx
Więcej tematów
d18xanx