Trwa ładowanie...
dwa7ypc
07-01-2009 09:34

Tort maślany-kaloryczne szaleństwo

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
dwa7ypc
Składniki
  • BISZKOPT BIAŁY:
    • 6 jajek
  • *1 szklanka cukru
  • *2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • *cukier waniliowy
  • *1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • *5 łyżek mąki pszennej
    • BISZKOPT KAKAOWY:
  • *6 jajek
  • *1 szklanka cukru
  • *2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • *cukier waniliowy
  • *1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • *4 łyżki mąki pszennej
  • *1 łyzka kakao
    • KREM MAŚLANY (duża porcja)
  • *12 jajek
  • *4 szklanki cukru
  • *2 cukry waniliowe
  • *4 kostki masła (po 25 dag)
  • *2 kostki margaryny PALMY
    • PĄCZ:
  • *4 szklanki wody
  • *2 szklanki cukru
  • *2 zapachy rumowe
  • *sok z 2 cytryn
  • *
Przepis

BISZKOPTY:

Ubić białka,dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka i dalej ubijać.Następnie dosypać mąkę ziemniaczaną i pszenną i delikatnie wymieszać łyżką( w kakaowym dodać kakao).Wlać do okrągłej tortownicy ( najlepiej miski prodziżowej) wysmarowanej i posypanej i piec przez około 45 min w temp.180-190 *C.Placki ostudzić i przekroić każdy na dwa placki.

PONCZ:
Zagotować w rondelku wodę, cukier i sok z cytryn .Jak się rozpuści cukier dodać zapach rumowy i odstawić do ostygnięcia.

KREM:
Jajka ubić z cukrem na parze.Gdy masa zgestnieje - zdjąć z pary i wciąż ubijając wystudzić.Masło utrzeć na krem i stopniowo dodawać ubitą masę jajeczną aż do wymieszania na jednolitą masę.

TORT:
Układać na przemiań placek jasny i placek biały polewając każdy obficie pączem i nakładać warstwę kremu. (Można jedną warstwę pomiędzy plackami posmarować dżemem).Całość udekorować pozostałym kremem .Tort schłodzić w lodówce aby krem dobrze zastygł.

Przepis dodał użytkownik muza13

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwa7ypc
dwa7ypc
dwa7ypc
Więcej tematów
dwa7ypc