Tort maślany-kaloryczne szaleństwo
- BISZKOPT BIAŁY:
- 6 jajek
- *1 szklanka cukru
- *2 łyżeczki proszku do pieczenia
- *cukier waniliowy
- *1 łyżka mąki ziemniaczanej
- *5 łyżek mąki pszennej
- BISZKOPT KAKAOWY:
- *6 jajek
- *1 szklanka cukru
- *2 łyżeczki proszku do pieczenia
- *cukier waniliowy
- *1 łyżka mąki ziemniaczanej
- *4 łyżki mąki pszennej
- *1 łyzka kakao
- KREM MAŚLANY (duża porcja)
- *12 jajek
- *4 szklanki cukru
- *2 cukry waniliowe
- *4 kostki masła (po 25 dag)
- *2 kostki margaryny PALMY
- PĄCZ:
- *4 szklanki wody
- *2 szklanki cukru
- *2 zapachy rumowe
- *sok z 2 cytryn
- *
BISZKOPTY:
Ubić białka,dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka i dalej ubijać.Następnie dosypać mąkę ziemniaczaną i pszenną i delikatnie wymieszać łyżką( w kakaowym dodać kakao).Wlać do okrągłej tortownicy ( najlepiej miski prodziżowej) wysmarowanej i posypanej i piec przez około 45 min w temp.180-190 *C.Placki ostudzić i przekroić każdy na dwa placki.
PONCZ:
Zagotować w rondelku wodę, cukier i sok z cytryn .Jak się rozpuści cukier dodać zapach rumowy i odstawić do ostygnięcia.
KREM:
Jajka ubić z cukrem na parze.Gdy masa zgestnieje - zdjąć z pary i wciąż ubijając wystudzić.Masło utrzeć na krem i stopniowo dodawać ubitą masę jajeczną aż do wymieszania na jednolitą masę.
TORT:
Układać na przemiań placek jasny i placek biały polewając każdy obficie pączem i nakładać warstwę kremu. (Można jedną warstwę pomiędzy plackami posmarować dżemem).Całość udekorować pozostałym kremem .Tort schłodzić w lodówce aby krem dobrze zastygł.
Przepis dodał użytkownik muza13
Podziel się opinią
Komentarze