Snikers
- proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
- orzechy 25 dekagramów
- miód 1 łyżek stołowych
- białek 5 sztuk
- mąka ziemniaczane 1 łyżek stołowych
- mąka zwykła 1 łyżek stołowych
- margaryna 5 dekagramów
- woda przegotowana 3 łyżek stołowych
- jajka 7 sztuk
- cukier 1,5 szklanek
- mąka 2 łyżek stołowych
- kakao 5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Ubić sztywną pianę, dodawać cukier na przemian z żółtkami. Dodać resztę składników. Piec około 30 minut Ciasto orzechowe
25 dag orzechów grubo pokrojonych
5 białek
1 łyżka miodu
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodać cukier dalej ubijając. Dodać resztę składników. Piec około 30 minut.
Masa
- 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym
- 5 żółtek utrzeć z niepełną szklanką cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zalać gorącym mlekiem , gotować aż zgęstnieje stale mieszając, aby nie przypalić.
- 30 dag margaryny utrzeć dodając po łyżce kremu z żółtek
- Gotową masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao.
Biszkopt przeciąż na połowę. Na dolną część dać białą masę, na to ciasto orzechowe a na nie masę kakaową. Przykryć biszkoptem polać polewą.
Polewa
3 łyżki cukru
3 łyżki wody przegotowanej
5 dag margaryny
3 łyżki kakao
Wszystko zagotować, stale mieszając.
Przepis dodał użytkownik agata.17ko
Podziel się opinią
Komentarze