Trwa ładowanie...
d3hc0fv
07-12-2008 19:12

Boczek wieprzowy nadziewany

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d3hc0fv
Składniki
  • 1 kg chudego boczku wieprzowego bez żeber i skóry, 1 łyżka musztardy, 2 cebule, 100 g wieprzowej wątroby, 200 g mięsa wieprzowego, mąka, tarta bułka, 1 jajo, 1 strąk papryki, majeranek, pieprz mielony, natka pietruszki, sól
Przepis

W boczku wieprzowym zrobić otwór i nasmarować go musztardą. Obrane cebule pokrajać i zasmażyć na maśle. Wątrobę zmielić, dodać cebulę, mielone mięso, mąkę i tartą bułkę. Masę posolić, dodać mielony pieprz, majeranek, jajo, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Nadzienie włożyć do otworu w boczku i zaszyć lub spiąć igłami do mięsa. Świeżą paprykę umyć, wyczyścić, osuszyć i pokrajać w plasterki. Wyłożyć nimi duży rondel, po czym ułożyć nadziewany boczek. Zalać wywarem, posypać solą, mielonym pieprzem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 do 75 minut. Mięso wyjąć z rondla i zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Sos doprawić. Pokrajany boczek podawać z sosem, przybrany świeżymi jarzynami.

Przepis dodał użytkownik maxiuq

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
Więcej tematów
d3hc0fv