Drożdżówki z budyniem
- 1 Cukier wanilinowy
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100 g stopionego masła
- 1/2 szklanki podgrzanego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 2 Budynie o smaku śmietankowym
- 3 szklanki mleka
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka masła do posmarowania blachy
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki.
Nadzienie:
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego Budyniu dodać rodzynki. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Czas oczekiwania: około 60 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze