Trwa ładowanie...
d289xmj
30-03-2021 10:54

Boczek pieczony z jabłkami. Miękki i niesamowicie aromatyczny

Przepis

Wyborny pieczony boczek w sam raz na Święta. tak przygotowane mięso będzie wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Sok jabłkowy możecie z powodzeniem zastąpić cydrem. Pieczony boczek doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

d289xmj
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 600 g chudego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże jabłka winne
  • cebula
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz, sól
  • czosnek granulowany
  • majeranek
Przepis
  • Boczek natrzeć pieprzem, solą, czosnkiem i majerankiem. Skropić olejem. Pozostawić w lodówce do następnego dnia.
  • Następnie wraz z marynatą wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, podlać sokiem, obłożyć plastrami cebuli i piec przez około 60 minut.
  • Jabłka obrać i pokroić w plastry 1 cm. Masło i miód rozgrzać na patelni i podsmażyć plastry jabłek.
  • Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na patelni razem z jabłkami. Podawać z kaszą gryczaną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Boczek pieczony z jabłkami. Miękki i niesamowicie aromatyczny
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d289xmj
d289xmj
d289xmj
d289xmj
Więcej tematów
d289xmj