05-11-2008 21:44
Jabłecznik po cygańsku
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 łyżek cukru
- Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka
Przepis
Ciasto zagnieść z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Jabłka uprażyć, dodać cukier i galaretkę w proszku. Na blachę kładziemy ciasto - jabłka - ciasto. Piec około 1 godziny. Można użyć jabłka ze słoika (2-3 słoiki). Według mnie wystarczą 3 żółtka. Ciasto nie rozwałkowuję tylko wylepiam na formę. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.