Trwa ładowanie...
d1k7k1y
05-10-2022 09:40

Proziaki domowej roboty

Przepis

Proziaki, czyli podkarpackie bułeczki, wzięły swoją nazwę od sody, którą określano niegdyś "prozą". Możemy spotkać się również z innymi regionalnymi nazwami: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki, sodziaki, placki na sodzie czy nawet łosuchy.

d1k7k1y
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 400 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
  • malutka szczypta soli
  • cukier (ilość wg uznania)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis
  • Wszystkie składniki wolno zamieszać, wolniej niż na pierogi i połączyć. Jeśli ciasto jest bardzo kleiste dodać mąkę.
  • Podzielić na kawałki, spłaszczyć do grubości około 1,5 cm i piec na blasze na palniku z obu stron (można je także przygotować na suchej patelni).
  • Najlepiej smakują gorące i posmarowane masłem, które się topi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Proziaki domowej roboty
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k7k1y
d1k7k1y
d1k7k1y
d1k7k1y
Więcej tematów
d1k7k1y