Garnek ostrych kiełbasek
- 2 l bulionu mięsnego
- 20 dag przerośniętego wędzonego boczku
- 6 udek z kurczaka
- 3 pikantne kabanosy
- 2 duże cebule
- 70 dag pomidorów
- 3 strąki żółtej papryki
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bulion wlać do dużego garnka, dodać boczek, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Włożyć kiełbaski i kurczaka, gotować kolejne 1/2 godziny.
W tym czasie przygotować warzywa: cebulę obrać i drobno posiekać.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę.
Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w wąskie paski.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Ciecierzycę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, pomidory i paprykę, chwilę dusić razem, mieszając od czasu do czasu.
Podduszone warzywa dodać do zupy razem z ciecierzycą, zagotować.
Gotować 10 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Mięso wyjąć.
Kurczaka oddzielić od kości, pokroić na kawałki.
Kiełbaski pokroić w plasterki.
Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę.
Włożyć do zupy.
Zupę doprawić solą i pieprzem, posypać natką.
Podawać bardzo gorącą.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze