Trwa ładowanie...
d16car6
09-11-2022 10:20

Gęsie kotlety siekane. Konkurencja dla klasycznych mielonych

Przepis

Początek listopada to okres, gdy na stoły trafia gęsina. Gęsi są wówczas odpowiednio umięśnione i zaczynają magazynować tłuszcz. Dziś to prawdziwy specjał, eksportowany głównie poza granice naszego kraju, ale coraz bardziej popularny również w Polsce. Gęsina jest mięsem uniwersalnym. Podobnie jak inne ptaki można je piec, smażyć, dusić, gotować.

d16car6
1.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 gęsie nogi (500 g)
  • 2 bułki kajzerki
  • 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi)
  • 1 jajko
  • 1 bułka tarta
Przepis
  • Nogi gęsie trybować z kości, a mięso posiekać drobno z masłem. Dodać namoczone w mleku kajzerki, doprawić solą i gałką.
  • Farsz dokładnie wyrobić.
  • Formować kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano. Podawać z marynowanymi śliwkami

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gęsie kotlety siekane. Konkurencja dla klasycznych mielonych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16car6
d16car6
d16car6
d16car6
Więcej tematów
d16car6