zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-11-05

Zając w śmietanie

Gosia25
przepis lubi: 0 osób 0/5
Składniki
  • comber i zajęcze uda
  • maślanka
  • 5 suszonych jagód jałowca
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • 1 suszony grzyb
  • 0,25 l śmietany
  • 10 dag masła
  • 1 dag mąki
  • sól
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i oczyszczeniu, marynować 2 dni w codziennie zmienianej maślance.
Następnie usunąć ostrym nożem pokrywające mięso błony.
Zająca natrzeć drobno utłuczonymi jagodami jałowca i odrobiną zmielonego pieprzu, a potem obłożyć pokrajaną w cieniutkie plasterki włoszczyzną (cebula, seler, marchew, pietruszka).
Tak przygotowany zając powinien poleżeć w chłodnym miejscu kilka godzin.
Po tym czasie jarzyny usunąć z zająca, umiarkowanie posolić.
Ułożyć w brytfannie i pokryć kawałeczkami świeżego masła.
Do brytfanny można włożyć jeden suszony grzyb, nie więcej.
Przykrytą brytfannę wstawić do gorącego piekarnika i w czasie pieczenia, od czasu do czasu, zająca polewać sosem własnym. Gdy mięso jest upieczone, polewać je lekko kwaśną i gęstą śmietaną, dokładnie rozmieszaną z mąką.
Zając powinien poddusić się w śmietanie 10 - 15 minut, by sos nabrał aromatu.
Zająca dzielimy na porcje, układamy na wygrzanym półmisku i polewamy sosem.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Mięso mielone, Placuszki, Knedle, Pierogi, Kurczak, Naleśniki, Barszcz czerwony, Sałatka gyros, Rogaliki, Śledzie przepisy, Szarlotka, Makowiec, Ciasta na zimno, sernik na zimno, Blok czekoladowy, Sałatka, Desery, Śledzie w oleju, Dania z ziemniaków, Śledzie po kaszubsku