zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-11-05

Zając w śmietanie

Gosia25
przepis lubi: 0 osób 0/5
Składniki
  • comber i zajęcze uda
  • maślanka
  • 5 suszonych jagód jałowca
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • 1 suszony grzyb
  • 0,25 l śmietany
  • 10 dag masła
  • 1 dag mąki
  • sól
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i oczyszczeniu, marynować 2 dni w codziennie zmienianej maślance.
Następnie usunąć ostrym nożem pokrywające mięso błony.
Zająca natrzeć drobno utłuczonymi jagodami jałowca i odrobiną zmielonego pieprzu, a potem obłożyć pokrajaną w cieniutkie plasterki włoszczyzną (cebula, seler, marchew, pietruszka).
Tak przygotowany zając powinien poleżeć w chłodnym miejscu kilka godzin.
Po tym czasie jarzyny usunąć z zająca, umiarkowanie posolić.
Ułożyć w brytfannie i pokryć kawałeczkami świeżego masła.
Do brytfanny można włożyć jeden suszony grzyb, nie więcej.
Przykrytą brytfannę wstawić do gorącego piekarnika i w czasie pieczenia, od czasu do czasu, zająca polewać sosem własnym. Gdy mięso jest upieczone, polewać je lekko kwaśną i gęstą śmietaną, dokładnie rozmieszaną z mąką.
Zając powinien poddusić się w śmietanie 10 - 15 minut, by sos nabrał aromatu.
Zająca dzielimy na porcje, układamy na wygrzanym półmisku i polewamy sosem.

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Sałatka gyros, Blok czekoladowy, Szarlotka, Barszcz czerwony, Naleśniki, Śledzie przepisy, Pierogi, Desery, Placuszki, Śledzie po kaszubsku, Makowiec, sernik na zimno, Sałatka, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Knedle, Mięso mielone, Rogaliki, Kurczak, Ciasta na zimno