Trwa ładowanie...
d2d7xf4
03-03-2022 12:40

Zielone pierożki z białym serem

Przepis

Pierożki we włoskim stylu z serowo-ziołowym farszem. Kształtem przypominają ravioli. Będą świetnie smakować z masłem.

d2d7xf4
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: fabiomax
Składniki

Ciasto:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Farsz:

  • 40 dkg białego tłustego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przepis
  • Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto.
  • Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu, aż będzie ono odstawało od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
  • Ser wraz z czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy zieleninę i przyprawy, wymieszać.
  • Z ciasta wykrawamy za pomocą radełka lub noża kwadraty. Na wycięty kawałek ciasta nakładamy farsz, przykrywamy drugim kwadratem, sklejamy dokładnie.
  • Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę.
  • Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Polewamy roztopionym masłem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zielone pierożki z białym serem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d7xf4
d2d7xf4
d2d7xf4
d2d7xf4
Więcej tematów
d2d7xf4