Trwa ładowanie...
d2jjgmo
04-11-2008 22:38

Kremowa jagodzianka

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2jjgmo
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • Ponadto:
  • 10 dag ciastek "bezy"
  • gotowa polewa czekoladowa
  • 30 dag jagód
  • 1/2szklanki rodzynek
  • 1/2szklanki orzechów włoskich
Przepis

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
2 szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
Na biszkopt wyłożyć 1/4 kremu, następnie umyte i osączone z wody jagody i 1/4 kremu. Na kremie należy ułożyć bezy. Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Schłodzić w lodówce.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
Więcej tematów
d2jjgmo