Kremowa jagodzianka
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 0,6 szklanki mąki pszennej
- 0,6 szklanki cukru
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 20 dag masła
- Ponadto:
- 10 dag ciastek "bezy"
- gotowa polewa czekoladowa
- 30 dag jagód
- 1/2szklanki rodzynek
- 1/2szklanki orzechów włoskich
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
2 szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
Na biszkopt wyłożyć 1/4 kremu, następnie umyte i osączone z wody jagody i 1/4 kremu. Na kremie należy ułożyć bezy. Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Schłodzić w lodówce.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze