04-11-2008 19:48
Żeberka wieprzowe w sosie własnym
Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- żeberka wieprzowe (ok. 70 dag)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka margaryny
- granulowany czosnek
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- sól
- pieprz
Przepis
Żeberka umyć, wysuszyć i pokroić na 4 porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem i włożyć do lodówki na około 2 godzinki. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz (olej + margaryna) i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 i 1/2 szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut.
Podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem i ulubionym dodatkiem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.