Potrawka grzybowa
- 75 dag mieszanych grzybów (np. podgrzybków, kurek, ew. pieczarek),
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pęczek dymki,
- 30 dag kolorowej papryki,
- 25 dag zielonej fasolki szparagowej,
- 3 łyżki masła,
- po 1 łyżeczce curry i mąki,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
1.Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Obierz cebule i czosnek, posiekaj. Papryki przekrój wzdłuż. Usuń środki z pestkami. Strąki opłucz wraz z dymkami potnij na kawałki. Fasolkę oczyść. Wrzuć do wrzącej, posolonej wody. Gotuj 2 minuty. Odcedź. 2.Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i cebulę. Usmaż na szklisto. Dołóż grzyby. Mieszając smaż razem ok. 7 minut. Oprósz curry i mąką, zasmaż. Na patelnię wlej szklankę wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 8 minut. Dolej śmietankę. Przypraw do smaku sosem sojowym i miodem. Duś kolejne 5 minut. 3.Na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane uprzednio warzywa. Smaż 6 minut. Dołóż do grzybów. Mocno podgrzej. Potrawkę przypraw solą i pieprzem.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze