Trwa ładowanie...
d1fcwyt
21-10-2008 16:39

Pikantny keczup

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1fcwyt
Składniki
  • 2 kg mięsistych pomidorów
  • 2 strąki czuszki
  • 70 dag cebuli
  • 2 główki czosnku
  • szklanka octu winnego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonych: ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
Przepis

Pomidory ponacinać, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć rdzeń, miąższ pokroić. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć.

Czuszki umyć, pokroić w kawałki. Warzywa wrzucić do rondla i gotować mieszając 50 minut najpierw na dużym, a po upływie 30 minut na najmniejszym ogniu.

Warzywa przetrzeć przez sito, dodać pieprz, ziele angielskie, goździki, cynamon, imbir, cukier i sól, gotować jeszcze 30 minut. Wlać ocet i olej. Czosnek obrać, dodać do sosu.

Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 15 minut. Ponownie zagotować i usunąć czosnek. Bardzo gorący keczup nałożyć do wyparzonych, gorących słoików lub butelek.

Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fcwyt
d1fcwyt
d1fcwyt
Więcej tematów
d1fcwyt