21-10-2008 16:39
Pikantny keczup
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 2 kg mięsistych pomidorów
- 2 strąki czuszki
- 70 dag cebuli
- 2 główki czosnku
- szklanka octu winnego
- 4 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
- po 1/2 łyżeczki zmielonych: ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
Przepis
Pomidory ponacinać, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć rdzeń, miąższ pokroić. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć.
Czuszki umyć, pokroić w kawałki. Warzywa wrzucić do rondla i gotować mieszając 50 minut najpierw na dużym, a po upływie 30 minut na najmniejszym ogniu.
Warzywa przetrzeć przez sito, dodać pieprz, ziele angielskie, goździki, cynamon, imbir, cukier i sól, gotować jeszcze 30 minut. Wlać ocet i olej. Czosnek obrać, dodać do sosu.
Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 15 minut. Ponownie zagotować i usunąć czosnek. Bardzo gorący keczup nałożyć do wyparzonych, gorących słoików lub butelek.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.