21-10-2008 16:29
Z roszponką i bekonem
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 10 dag roszponki
- szalotka
- 6 plastrów bekonu lub boczku wędzonego
- 150 ml bulionu mięsnego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- łyżka pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Przepis
Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Roszponkę umyć
i otrzepać z nadmiaru wody, osuszyć. Ułożyć dekoracyjnie na brzegu talerza, by cały środek pozostał wolny.
Bulion wymieszać z octem, dodać szalotkę i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać oliwę i przyprawić solą i pieprzem.
Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, ostudzić, pokroić w plastry. Odmierzyć 3/4 marynaty, wymieszać z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i wyłożyć na talerz.
Bekon podsmażyć na patelni bez tłuszczu i poukładać na sałatce. Śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, przełożyć do miseczki i podać z sałatką.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.