Trwa ładowanie...
docwzde
21-10-2008 16:29

Z roszponką i bekonem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
docwzde
Składniki
  • 40 dag ziemniaków
  • 10 dag roszponki
  • szalotka
  • 6 plastrów bekonu lub boczku wędzonego
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
Przepis

Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Roszponkę umyć
i otrzepać z nadmiaru wody, osuszyć. Ułożyć dekoracyjnie na brzegu talerza, by cały środek pozostał wolny.

Bulion wymieszać z octem, dodać szalotkę i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać oliwę i przyprawić solą i pieprzem.

Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, ostudzić, pokroić w plastry. Odmierzyć 3/4 marynaty, wymieszać z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i wyłożyć na talerz.

Bekon podsmażyć na patelni bez tłuszczu i poukładać na sałatce. Śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, przełożyć do miseczki i podać z sałatką.

Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
docwzde
docwzde
docwzde
Więcej tematów
docwzde