Ciasto Metrowiec
- Ciasto:
- 1 i1/2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 8 łyżek letniej wody,
- 10 łyżek oleju,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.
- Krem:
- 1 i ? szklanki mleka,
- ? szklanki cukru,
- 2 jaja,
- 2 i ? łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 i ? łyżki mąki pszennej,
- 1 kostka masła.
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie ją wymieszać z ciastem. Podzielić na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao. Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem. W temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto upiec dzień wcześniej.
Przygotować krem: ? szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru.Wystudzić,dodać masę przygotowaną z ? szklanki mleka, 2 jaj, mąki ziemniaczanej i pszennej.Wymieszać wszystkie składniki. Masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu, miksując. Po wystudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać.
Ciasto pokroić na kromki. Przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Polać gotową ciemną polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze