19-10-2008 14:59
Ciasto budyniowo- jabłkowe
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 1 kg jabłek
- kostka masła lub margaryny
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
Przepis
Jabłka obrać, utrzeć na tarce.
Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch.
Nadal ucierając powoli wsypać mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń z obu opakowań ugotować na 1 litrze mleka, dodając pozostały cukier.
Większą część ciasta włożyć do blachy, na nim rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec przez 40 min. w temp. 200 stopni.
Przepis dodał użytkownik katja25
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.