Deser meksykański
- 8 kromek białego chleba tostowego
- ? szklanki wypłukanych i osuszonych rodzynek
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek
- 8 plastrów sera cheddar
- 4 cukierki anyżowe
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 laska cynamonu
- 1,5 szklanki wody
Z chleba przygotować rumiane tosty, schłodzić, pokroić w kostkę o boku 5 cm. Kostki chleba rozdzielić na 2 części. W odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy kostek tostów, rozsypać na nich połowę rodzynek, orzechów, 2 rozkruszonych cukierków, rozłożyć 4 plastry sera. Z pozostałych składników ułożyć warstwę jak poprzednio. W małym rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, cynamon, gotować kilka minut. Cynamon usunąć, zachować do dekoracji. Na ułożone w naczyniu żaroodpornym składniki wylać połowę syropu i wstawić naczynie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, po tym czasie wyjąc deser z piekarnika, polać resztą syropu i zapiec przez kolejne 15 minut. Podawać na zimno lub ciepło. Znakomite.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze