Trwa ładowanie...
d16jr38
04-10-2008 18:56

Kopytka

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d16jr38
Składniki
  • 1,20 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz
  • cebula
  • kawałek słoniny
Przepis

Ugotować obrane, posolone ziemniaki, dodać podsmażoną na złoty kolor cebulę i pieprz. Pognieć tłuczkiem. Kiedy ziemniaki wystygną przełożyć je na posypaną mąką stolnicę, dodać jajka. Zagnieść. Odcinać kawałeczki ciasta, toczyć wałeczki o średnicy około 1,5 cm, turlając je oburącz w dwie strony podsypując mąką. lekko płaszczyć i odcinać niewielkie romby. Układać na desce z położoną ścierką. Wrzucić na wrzątek i lekko zamieszać drewnianą łyżką. Kiedy kopytka wypłyną gotować jeszcze 2 min. i wybrać, przelać zimną wodą. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć skwarki na patelni. Polac nimi kopytka zanim się skleją.

Przepis dodał użytkownik k.bialowas82

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16jr38
d16jr38
d16jr38
Więcej tematów
d16jr38