04-10-2008 18:56
Kopytka
Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- 1,20 kg ziemniaków,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- sól, pieprz
- cebula
- kawałek słoniny
Przepis
Ugotować obrane, posolone ziemniaki, dodać podsmażoną na złoty kolor cebulę i pieprz. Pognieć tłuczkiem. Kiedy ziemniaki wystygną przełożyć je na posypaną mąką stolnicę, dodać jajka. Zagnieść. Odcinać kawałeczki ciasta, toczyć wałeczki o średnicy około 1,5 cm, turlając je oburącz w dwie strony podsypując mąką. lekko płaszczyć i odcinać niewielkie romby. Układać na desce z położoną ścierką. Wrzucić na wrzątek i lekko zamieszać drewnianą łyżką. Kiedy kopytka wypłyną gotować jeszcze 2 min. i wybrać, przelać zimną wodą. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć skwarki na patelni. Polac nimi kopytka zanim się skleją.
Przepis dodał użytkownik k.bialowas82
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.