Trwa ładowanie...
d2feklp
20-09-2008 19:12

Bakaliowiec

Przepis
4.0
(8 głosów)
Oceń:
d2feklp
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
    • Dodatkowo:
  • 250 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
  • 1 słoik dzemu porzeczkowego(mągą być też powidła)
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyzki cukru
Przepis

Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielic na dwie części.

Masa budyniowa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać zółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z żółtkami i zagotować.
Masło ucierać mikserem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń.
Do masy można też dodać alkohol.

Przełożenie:
Ciata rozłożyć na dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25 x 40 cm. Białka ubić z cukrem. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami. Piec ok 30 minut w temp. 180C.
Upieczone i przestudzone płaty ciasta przełożyć kremem.

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2feklp
d2feklp
d2feklp
Więcej tematów
d2feklp