Chleb żytni z ziarnami
- Skłdniki na 3 sztuki:
- 1 kg mąki żytniej
- 10 dag zakwasu na chleb
- 2 dag drożdży
- 2 łyżeczki soli
- pestki dyni i słonecznika ( lub każde inne ulubione ziarna)
1. Połowę mąki przesiać do miski. Zakwas wymieszać z ok. 3/4 l wody, drożdżami , dodać do mąki, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 8 godzin w ciepłym miejscu.
2. Do zakwaszonego ciasta dodać sól, pozostałą mąkę i zagnieść. Wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto może mieć luźniejszą konsystencję w porównaniu do ciasta z mąki pszennej.
3. Ciasto można podzielić na części ( jeżeli chcemy mieć, np. 1 chleb ze słonecznikiem, a 2 z dynią) i do każdej części dodać ziarna wedle upodobania poczym ponownie zagnieść. W przypadku, kiedy chcemy mieć chleby wieloziarniste nie dzielimy ciasta tylko dodajemy ziarna do całości. Nastepnie uformować 3 podłużne bochenki o dł. ok. 35 cm i ułożyć na oprószonej bądź wyłożonej papierem blasze. Pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
4. Wierzchy chlebów posmarować wodą i naciąć kilkakrotnie na ukos ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni C.
Przepis dodał użytkownik gonia5tek
Podziel się opinią
Komentarze