Chleb cebulowy
- Składniki na 3 sztuki:
- 1 kg mąki żytniej
- 10 dag zakwasu na chleb
- 2 dag drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta kardamonu
- 4 cebule
- 2 łyzki masła
1. Połowę mąki przesiać do dużej miski. Zakwas wymieszać z ok. 3/4 litra wody, pokruszonymi drożdżami, dodać do mąki, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 8 godzin w ciepłym miejscu.
2. Do zakwaszonego ciasta dodać sól, pieprz, kardamon, pozostałą mąkę i zagnieść. Wyrabiac tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
3. Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Połowę cebuli zrumienić na maśle i dodać do ciasta razem z surową cebulą. Zagnieść ponownie. Następnie uformować 3 podłużne bochenki o długości ok. 35 cm i uożyć na oprószonej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
4. Wierzchy chlebów posmarować wodą i naciąć kilkakrotnie na ukos ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis dodał użytkownik gonia5tek
Podziel się opinią
Komentarze