Bułeczki żytnie
- Składniki na 15 sztuk:
- 50 dag mąki żytniej
- 5 dag zakwasu(przepis znajdziesz szukając "zakwas na chleb")
- 1 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki pszennej do opruszenia
1. Do miski przesiać połowę mąki. Zakwas wymieszać z ok. 1/4 litra wody i pokruszonymi drożdżami, wlać do mąki i wymieszać. Powstały w ten sposób rozczyn pozostawić pod przykryciem na 8-10 godzin.
2. Do zakwaszonego ciasta wsypać sól, pozostałą mąkę i tak długo wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
3. Ciasto podzielić na jednakowe kawałki, uformować 15 kul i pozostawić na dalsze 20-30 minut do wyrośnięcia. Do wyrobionych kawałków można dodać oliwki, pestki dyni lub słonecznika, a także zioła wedle uznania.
4. Blachę do pieczenia oprószyć mąką, ułożyć na niej bułeczki, posmarować wierzchy wodą, oprószyć mąką i nożem zrobić nacięcie. Można uformować różne kształty bułeczek. Gotowe bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis dodał użytkownik gonia5tek
Podziel się opinią
Komentarze