Roladki z soli na wariacji makaronowej
- sola,
- szczypior gruby,
- makaron sphagetti,
- mleko,
- masło ,
- mąka,
- woda,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatałowa,
- ostra papryczka,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny.
Filet z soli kroimy na podłużne grubsze paski, solimy i pieprzymy oraz delikatnie kropimy cytrynką.
Tak przygotowaną rybę odkładamy na talerzyku zafoliowaną do lodówki.
Nastepnie przygotowujemy sos beszamelowy (można do niego użyć samo mleko jak i mleko oraz śmietanę)
przygotowujemy zasmażkę 1 stopnia (tzn.najjaśniejszą) zalewamy ja mlekiem dodajemy cebulę ( obraną i przekrojoną na pół żeby było łatwiej wyjąć lub pokrojona w kostke wrzucona wczesniej do zasmazki tzn masło rozgrzewamy wrzucamy do niego cebulkę lekko podsmażamy na blądinke,gdy bedzie gotowa dodajemy mąkę i konczymy zasmazke jasną) sól,pieprz,troszke gałki muszkatałowej gdy mocno zgęstnieje dolewamy wody i lekko rozrzedzamy i próbujemy czy jest dobre jak bedzie czegoś zamało poprostu doprawiamy do smaku.I sos gotowy. Wstawiamy wode na makaron
z sola i odrobina oleju aby makaron sie nie sklejał ,gotujemy tyle ile jest napisane na opakowaniu ...
Wracamy do naszej ryby; w przygotowane paski ryby zaijamy po pasku szczypiorku i zapinamy (lub przebijamy jak kto woli) wykałaczka ,każdy nastepna tak samo.
Patelnie kładniemy na gazie wlewamy oliwe z oliwek ,kładziemy ostra papryczke i wszystkie nasze roladki ,smazymy az beda delikatne i zrobi sie kruche mięso oraz beda soczyste myyy pycha.
Na talerz układamy fikuśnie makaron polewamy go delikatnie sosem i układamy roladki z soli danie jest proste i naprawde smaczne .
życze smacznego
Przepis dodał użytkownik elizabeth1304
Podziel się opinią
Komentarze