Trwa ładowanie...
d3tjzh2
16-05-2022 12:45

Smażona wieprzowina po chińsku

Przepis

Kawałki mięsa smażone z kapustą, grzybami mun i pędami bambusa, podane z ryżem. Przepyszna chińszczyzna łatwa do przygotowania w domu.

d3tjzh2
1.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Frank Cornfield
Składniki
  • 50 g grzybów mun
  • 25 dag chudej wieprzowiny
  • 25 dag kapusty pekińskiej lub kapusty chińskiej
  • 15 dag pędów bambusa
  • 2 cebulki dymki
  • 3 jajka
  • sól
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • olej sezamowy
Przepis
  • Najpierw trzeba zalać gorącą woda grzyby i moczyć je przez około 30 minut. Następnie wyciśnij je dokładnie, i pokrój na cienkie paseczki odrzucając stwardniałe części. Wieprzowinę pokrój również w nie za duże paski. Tak samo potraktuj kapustę, pędy bambusa i cebulkę.
  • Jajka roztrzep ze szczyptą soli. W woku lub innym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zrób z nich bardzo lekko ściętą jajecznicę. Odstaw na bok.
  • Na pozostałym oleju smaż mięso, aż zniknie czerwony jego kolor. Następnie dodaj wszystkie warzywa, sos sojowy, wino ryżowe i przypraw solą. Smaż do momentu odpowiedniej dla ciebie miękkości składników.
  • Na sam koniec dodaj jajka i delikatnie wszystko razem wymieszaj. Przed podaniem skrop potrawę sosem sezamowym. Podawaj z ryżem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smażona wieprzowina po chińsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tjzh2
d3tjzh2
d3tjzh2
d3tjzh2
Więcej tematów
d3tjzh2