Trwa ładowanie...
d45ptvm
18-08-2008 18:45

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d45ptvm
Składniki
  • Ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyzki oleju
  • 3 łyzki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 dag mrożonych lub świeżych truskawek
  • Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 cukier waniliowy
Przepis

1. Wszystkie składniki powinny byc ogrzane do temperatury pokojowej.
2. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól, wymieszać łopatką. Kolejno wląc ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie, aż będzie odstawało od brzegów miski. Z ciasta uformować w misce kulę, posypać ją po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
3. Kiedy ilość ciasta podwoi się- lekko zarobić. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłusczem blaszki, rozłożyć truskawki i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
4. Składniki na kruszonkę posiekać i następnie zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta.
5. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min.
6. Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik gonia5tek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ptvm
d45ptvm
d45ptvm
Więcej tematów
d45ptvm