Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyzki oleju
- 3 łyzki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 dag mrożonych lub świeżych truskawek
- Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 cukier waniliowy
1. Wszystkie składniki powinny byc ogrzane do temperatury pokojowej.
2. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól, wymieszać łopatką. Kolejno wląc ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie, aż będzie odstawało od brzegów miski. Z ciasta uformować w misce kulę, posypać ją po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
3. Kiedy ilość ciasta podwoi się- lekko zarobić. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłusczem blaszki, rozłożyć truskawki i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
4. Składniki na kruszonkę posiekać i następnie zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta.
5. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min.
6. Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik gonia5tek
Podziel się opinią
Komentarze