Trwa ładowanie...
d2ckt1y
15-08-2008 23:03

pierogowe rogaliki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2ckt1y
Składniki
  • 1/4 paczki drożdży (rozrobić w mleku i cukrze, aby wyrosły), 2 jajka (z jednego jajka zostawić białko do smarowania rogalików), 2 - 4 łyżki śmietany, 1/2 kostki smalcu, 1/2 kostki margaryny (np. Kasia), mniej niż 1 kg mąki (ja sypię na oko tak, aby konsystencja ciasta była dobra do formowania pierożków), 2 duże jabłka - pokroić na cząstki, które będą nadzieniem.
Przepis

Wsypać mąkę oraz resztę składników. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko razem wygnieść (starać się robić to jak najkrócej), aby otrzymać jednolitą masę. Kule ciasta włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie formować pierożki z nadzieniem jabłkowym. Każdą wierzchnią stronę pierożka zanurzyć w białku i cukrze. Piecze się dosyć krótko, do zarumienienia. Najlepsze są ciepłe, zaraz po wyjęciu z piecyka.

Przepis dodał użytkownik aaalinaaa3

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ckt1y
d2ckt1y
d2ckt1y
Więcej tematów
d2ckt1y