Trwa ładowanie...
d1bh9zv
31-07-2008 13:48

Zebry

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d1bh9zv
Składniki
  • 400 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • sól
  • żółtko
  • 500 g mąki
  • laska wanilii
  • skórka starta z pomarańczy
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • 20 g cappuccino w proszku
  • 3 łyżki rumu
  • 2 białka
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
Przepis

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Cappuccino rozpuścić w gorącym rumie.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli, żółtko, mąkę i zagnieść ciasto.
podzielić ciasto na 3 części, do jednej dodać połowę migdałów, wanilię, skórkę i sok z pomarańczy. do drugiej rozpuszczoną czekoladę i kakao. do trzeciej cappuccino i pozostałe migdały. wstawić do lodówki.
Ciasta rozwałkować tak aby każdo miało taki sam wymiar. Część jasną i jasno-brązową posmarować roztrzepanym białkiem. ciasta złożyć tak aby w środku była cześć ciemnobrązowa. wstawić do lodówki na godzinę.
Następnie przekroić wzdłuż na paski o szerokości 3 cm. Posmarować białkiem i złożyć ze sobą po 4 paski. Odstawić na całą noc.
Paski pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Ułożyć na blasze piec 12 minut w temp. 180 st.

Przepis dodał użytkownik inis1984

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
Więcej tematów
d1bh9zv