Zebry
- 400 g masła
- 200 g cukru pudru
- sól
- żółtko
- 500 g mąki
- laska wanilii
- skórka starta z pomarańczy
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- 20 g cappuccino w proszku
- 3 łyżki rumu
- 2 białka
- 3 łyżki soku pomarańczowego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Cappuccino rozpuścić w gorącym rumie.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli, żółtko, mąkę i zagnieść ciasto.
podzielić ciasto na 3 części, do jednej dodać połowę migdałów, wanilię, skórkę i sok z pomarańczy. do drugiej rozpuszczoną czekoladę i kakao. do trzeciej cappuccino i pozostałe migdały. wstawić do lodówki.
Ciasta rozwałkować tak aby każdo miało taki sam wymiar. Część jasną i jasno-brązową posmarować roztrzepanym białkiem. ciasta złożyć tak aby w środku była cześć ciemnobrązowa. wstawić do lodówki na godzinę.
Następnie przekroić wzdłuż na paski o szerokości 3 cm. Posmarować białkiem i złożyć ze sobą po 4 paski. Odstawić na całą noc.
Paski pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Ułożyć na blasze piec 12 minut w temp. 180 st.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze