Owoce w śmietanie na biszkopcie
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 litra śmietany kremówki (najlepiej 36%)
- 2 śnieżki
- 2 kiwi
- 3 banany
- powidła śliwkowe
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- tłuszcz
- bułka tarta i
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylewamy na brytfankę uprzednio wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok.30 minut w C.?piekarniku na 180 Masa: Śnieżkę ze śmietaną ubić na sztywną masę. Masę śmietanową podzielić na dwie części: 2/3 masy wymieszać delikatnie z pokrojonymi w kostkę owocami, 1/3 masy wymieszą z kakao. Upieczone ciasto przekroić na dwie części i obie posmarować powidłami. Na pierwszą część (dolną) ciasta wyłożyć masę z owocami, przykryć ją delikatnie drugą częścią ciasta (ciasto na wierzchu ma być posmarowane powidłami) i wyłożyć na to drugą cześć - masę z kakao. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto można schłodzić w lodówce ok.2 godzin.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze