Trwa ładowanie...
d35iy16
30-07-2008 14:50

Warzywna galaretka

Przepis

Klasyczną galaretę przygotowuje się z wieprzowych nóżek. Ja jednak mam pomysł na nieco lżejszą wersję tej potrawy. Delikatne warzywne galaretki nie tylko pięknie wyglądają na stole, ale są również bardzo smaczne.

d35iy16
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 3 jaja na twardo
  • 3 marchewki
  • 2 pomidory
  • 30 dag zielonego groszku
  • 15 dag brokułów
  • cytryna
  • 1 bulion z kostki
  • 6 łyżek żelatyny
  • sól
Przepis

Marchewkę, zielony groszek i brokuły ugotować oddzielnie po 15 minut w osolonej wodzie. Jajka obrać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody.
Bulion i sok z cytryny zagotować, dodać żelatynę i rozpuścić ją.,Na dno naczynia wsypać połowę groszku, ułożyć marchewki, zalać 1/2 bulionu, odczekać aż zastygnie. Ułożyć pomidory, brokuły, jaja, posypać pozostałym groszkiem, zalać resztą bulionu i wstawić na 4 godziny do lodówki.

Przepis dodał użytkownik inis1984

Warzywna galaretka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
d35iy16
d35iy16
d35iy16
Więcej tematów
d35iy16