zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-04-17

Zupa kartoflanka

julia313
przepis lubi: 1 osoba 4/5 4 głosy
Składniki
  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • resztki mięs, wędlin itp,
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • mała łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Płuczemy i zalewamy wodą 3 - 4 cm nad ziemniakami - solimy je i gotujemy razem z pokrojoną w kosteczkę 1 surową cebulą, pod koniec gotowania dodajemy puszkę groszku konserwowego razem z płynem. W czasie gotowania ziemniaków, na maśle podsmażamy wędliny i resztki mięsiwa uchowane w zakamarkach lodówki z drugą cebulką pokrojoną w kostkę. Dodajemy koncentrat, cukier, majeranek, pieprz i przesmażamy na dużym ogniu. Gdy ziemniaczki będa juz miękkie dodajemy zawartość patelni - całość doprawiamy jeszcze do smaku

Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~p@tryk 2011-11-07 (20:19) 2 lata 5 miesięcy 10 dni 3 godziny i 5 minut temu

To ma być
Kartoflanka to inaczej "zupa na gwoździu". Ziemniaki kroi się w plasterki a nie w kostkę. Resztki wędlin? po co? Jedyny tłuszcz to stopiona słonina i ewentualnie zasmażka. Tak samo po co ten przecier pomidorowy? To jest kartoflanka czy pomidorowa z ziemniakami. Prawdziwa kartoflanka to same drobno pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, cebula, liść selera, nać pietruszki i ziemniaki krojone w plasterki a NIE W KOSTKĘ) woda, sól, pieprz, zasmażka i odrobina stopionej słoninki.

odpowiedz

0
1
~ziemniaczek.blogspot.com 2011-01-03 (14:02) 3 lata 3 miesiące 14 dni 9 godzin i 22 minuty temu

Kartoflanka super sprawa!
Bardzo dobra zupa, szczególnie dzięki dodaniu pomidorów.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Blok czekoladowy, Knedle, Desery, Rogaliki, Barszcz czerwony, Śledzie po kaszubsku, Ciasta na zimno, Śledzie w oleju, sernik na zimno, Kurczak, Makowiec, Sałatka gyros, Sałatka, Placuszki, Pierogi, Naleśniki, Szarlotka, Śledzie przepisy, Mięso mielone, Dania z ziemniaków