rurki warzywne
- 2 jaja
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 200g maki
- 1 brokuł
- 3-4 marchewki
- 300g pieczarek lub grzybów leśnych (w sezonie)
- 250g żółtego sera startego
- oliwa
- masło
- 3 jaja ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- papryka czerwona i chilli
- Kilka liści pora
- i pomidorki koktajlowe do dekoracji.
Ugotuj marchewkę i brokuł na miękko w oddzielnych garnkach. Przesmaż na maśle obrane i poszatkowane w kosteczkę grzyby.Dopraw je solą i pieprzem, dodaj natkę z pietruszki. Z dwóch jaj, szklanki mleka, szklanki wody, szczypty soli i 200 g mąki miksuj gładkie ciasto naleśnikowe. Smaż stertę naleśników na gorącej patelni przesmarowanej oliwą za pomocą pędzelka. Przygotuj kolejno 2 różne farsze. Zmiksuj brokuły na krem, dodaj posiekaną pietruszkę (2 łyżki), połowę startego w sera, dopraw pieprzem i solą. Zmiksuj marchewki, dodaj gałkę muszkatołową, starty ser, 1 łyżeczkę papryki w proszku, szczyptę chili.Dopraw solą i wymieszaj. Nakładaj na część naleśników pasek grzybów, pasek marchewki i zawijaj w rurki. Na drugą część nakładaj pasek siekanych jaj a na nie pasek brokułów i zawijaj w rurki. Połóż na żaroodpornym talerzu i zapiecz ok 20 minut. Dekoruj połówkami pomidorków i krateczką z pora.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze