Prosty trik odmieni placki ziemniaczane. Wyjdą niewiarygodnie puszyste
Przepis
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przepis na placki zna chyba każdy. Nie każdy jednak wie, że prosty trik sprawi, że placki ziemniaczane wyjdą niewiarygodnie pulchne i puszyste. O co chodzi? Zobaczcie nasz przepis.
4.0
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Źródło: 123RF
Składniki
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do smażenia
Przepis
- Ziemniaki zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać na patelni tłuszcz (na niezbyt dużym gazie, żeby nie pryskał), nakładać porcje masy łyżką stołową i obsmażać z dwóch stron.
- Podawać na słodko z cukrem albo jako dodatek do gulaszu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Prosty trik odmieni placki ziemniaczane. Wyjdą niewiarygodnie puszyste
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
5
7
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.