Conchiglione
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowina lub wieprzowina
- 30 muszli conchiglione
- 1 cebula
- 20 dag startego parmezanu lub goudy - kwestia smaku
- 30 dag pieczarek
- 1 jajo (niekoniecznie)
- sól
- pieprz
- przyprawy
- Sos:
- 2 szklanki oliwy
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 średnie cebule lub 1 duża
- czosnek
- papryka mielona
- przyprawy
Ugotować muszle w osolonej wodzie - 6 minut, (al dente!). Pieczarki usmażyć z cebulką. Ewentualnie zmielić. Mięso usmażyć, dodać wcześniej przygotowane pieczarki. Jeszcze chwilę podusić. Ostudzić. Do mięsnej masy dodać starty ser i jajo, wymieszać. Napełnić muszle. Sos: wlej do garnka oliwę, podgrzej lekko, zdejmij z ognia i wsyp na to mieloną paprykę. Nie może się smażyć, bo zgorzknieje. Rozprowadź paprykę w oliwie. Na to wrzucić pokrojone pomidory, cebulę, zmiażdżony czosnek (po uważaniu), przyprawić sola, pieprzem, miodem i ziołami: bazylia, oregano, tymianek, i postawić na małym ogniu, żeby się dusiło. Ułożyć na blaszce, zalać przygotowanym sosem, powinien on pokryć muszle. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać w temp. ok. 180 stopni przez 30 minut.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze