Trwa ładowanie...
d2grf6g
24-07-2008 09:21

Conchiglione

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2grf6g
Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowina lub wieprzowina
  • 30 muszli conchiglione
  • 1 cebula
  • 20 dag startego parmezanu lub goudy - kwestia smaku
  • 30 dag pieczarek
  • 1 jajo (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy
  • Sos:
  • 2 szklanki oliwy
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 średnie cebule lub 1 duża
  • czosnek
  • papryka mielona
  • przyprawy
Przepis

Ugotować muszle w osolonej wodzie - 6 minut, (al dente!). Pieczarki usmażyć z cebulką. Ewentualnie zmielić. Mięso usmażyć, dodać wcześniej przygotowane pieczarki. Jeszcze chwilę podusić. Ostudzić. Do mięsnej masy dodać starty ser i jajo, wymieszać. Napełnić muszle. Sos: wlej do garnka oliwę, podgrzej lekko, zdejmij z ognia i wsyp na to mieloną paprykę. Nie może się smażyć, bo zgorzknieje. Rozprowadź paprykę w oliwie. Na to wrzucić pokrojone pomidory, cebulę, zmiażdżony czosnek (po uważaniu), przyprawić sola, pieprzem, miodem i ziołami: bazylia, oregano, tymianek, i postawić na małym ogniu, żeby się dusiło. Ułożyć na blaszce, zalać przygotowanym sosem, powinien on pokryć muszle. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać w temp. ok. 180 stopni przez 30 minut.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
Więcej tematów
d2grf6g