Trwa ładowanie...
d4mbcp8
16-04-2008 19:20

Grzyby w cieście francuskim

Przepis
2.9
(7 głosów)
Oceń:
d4mbcp8
Składniki
    • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
    • 3 jajka
    • 25 dag grzybów
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 5 dag surowej szynki
    • 50 ml śmietany
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy
Przepis

Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko roztrzepać. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.

Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.

Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Dokładnie zlepić przeciwne boki. Ciasto z nadzieniem posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej blasze.

Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

UWAGA: potrawę można przygotować również z pieczarek lub boczniaków.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4mbcp8
d4mbcp8
d4mbcp8
Więcej tematów
d4mbcp8