Trwa ładowanie...
d2mbe2r
20-07-2008 19:18

Ciasto miodowo-orzechowe

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d2mbe2r
Składniki
  • Ciasto (półkruche):
  • - 12 dkg masła (temp. pokojowa),
  • - 12 dkg cukru,
  • - 1/2 laski wanilii (cukier z prawdziwą wanilią),
  • - 25 dkg mąki,
  • - 1 jajko.
    • Masa:
  • - 15 dkg orzechów włoskich,
  • - 5-6 śliwek suszonych,
  • - 15 dkg cukru,
  • - 1 opak śmietanki,
  • - 3 łyżki płynnego miodu,
  • - 1 jajko.
Przepis

Ciasto:
1) Z wanilii wyciągamy miąższ i mieszamy z cukrem. Mąkę przesiewamy na stół. Masło pokrojone w drobne cząstki wrzucamy do mąki. Wyrabiamy palcami, łącząc w ten sposób oba składniki. Ciasto formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku.

2) Wbijamy jajko, dodajemy cukier i mieszamy wszystko razem, starając się nie ubić go za mocno. Musi jednak stworzyć jednolitą masę. Zlepione w kulę wkładamy do lodówki na 1 godz
Masa:
1) Orzechy rozdrabniamy na niezbyt małe kawałki. Niewiele mniejsze niż mały paznokieć. Śliwki kroimy na dość drobne paski. Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 2-3 łyżki wody i topimy, aż się skarmelizuje. Dolewamy powoli śmietankę i dokładnie mieszamy.

2) Powoli doprowadzamy do zagotowania. Dokładamy miód cały czas mieszając masę. Zdejmujemy rondelek z ognia i wrzucamy do niego orzechy. Gdy masa nieco przestygnie, dorzucamy śliwki. Jeszcze raz dobrze mieszamy całość.

3) Dużą tortownicę smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną częścią wylepiamy dno. Na ciasto wykładamy masę zostawiając ok. 5 mm czystego brzegu. Na wierzch kładziemy drugi placek. Brzegi dociskamy do siebie. Roztrzepanym jajkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta.

4) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C.) na 40 min.

5) Zdejmujemy z blachy, gdy tylko trochę przestygnie.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mbe2r
d2mbe2r
d2mbe2r
Więcej tematów
d2mbe2r