Sernik z mikrofali
- Szklanka zmielonych herbatników
- Pół szklanki zmielonych migdałów
- 1 i ćwierć szklanki cukru
- Ćwierć kostki masła
- Szklanka twarogu
- 50 dag sera śmietankowego homogenizowanego
- Skórka otarta z połowy cytryny
- Pół łyżeczki esencji waniliowej
- 3 jaja
- 4 łyżki mąki
- Masło do smarowania naczynia
Szklane, okrągłe, żaroodporne naczynie (średnica 22 cm, głębokość około 5 cm) wysmarować masłem. Wyciąć z tekturki krąg o średnicy 22 cm, posmarować masłem i włożyć do przygotowanej formy.
Zmielone herbatniki i migdały oraz ćwierć szklanki cukru połączyć, wlać stopione masło wymieszać, wsypać do formy i ugniatając rozprowadzić na tekturce i bokach naczynia.
Mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 1-1,5 minuty i wyjąć z kuchenki.
Twaróg rozetrzeć, dodać śmietankowy serek, szklankę cukru, skórkę i sok z cytryny, esencję, roztrzepać jajka i mąkę, wyrobić.
Masę serową wlać do naczynia z przygotowanym uprzednio spodem z herbatników, wyrównać i mikrofalować przy ŚREDNIO WYSOKIEJ
MOCY (70 proc.) przez 13-15 minut sam środek sernika będzie nie dopieczony.
Sernik pozostawić w naczyniu przez godzinę. Ostrożnie wyłożyć na półmisek, używając łopatek do przewracania kotletów, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Podawać schłodzony.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze