Trwa ładowanie...
d1d5ilq
20-07-2008 13:56

Sernik z mikrofali

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d1d5ilq
Składniki
  • Szklanka zmielonych herbatników
  • Pół szklanki zmielonych migdałów
  • 1 i ćwierć szklanki cukru
  • Ćwierć kostki masła
  • Szklanka twarogu
  • 50 dag sera śmietankowego homogenizowanego
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • Masło do smarowania naczynia
Przepis

Szklane, okrągłe, żaroodporne naczynie (średnica 22 cm, głębokość około 5 cm) wysmarować masłem. Wyciąć z tekturki krąg o średnicy 22 cm, posmarować masłem i włożyć do przygotowanej formy.
Zmielone herbatniki i migdały oraz ćwierć szklanki cukru połączyć, wlać stopione masło wymieszać, wsypać do formy i ugniatając rozprowadzić na tekturce i bokach naczynia.
Mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 1-1,5 minuty i wyjąć z kuchenki.
Twaróg rozetrzeć, dodać śmietankowy serek, szklankę cukru, skórkę i sok z cytryny, esencję, roztrzepać jajka i mąkę, wyrobić.
Masę serową wlać do naczynia z przygotowanym uprzednio spodem z herbatników, wyrównać i mikrofalować przy ŚREDNIO WYSOKIEJ
MOCY (70 proc.) przez 13-15 minut sam środek sernika będzie nie dopieczony.
Sernik pozostawić w naczyniu przez godzinę. Ostrożnie wyłożyć na półmisek, używając łopatek do przewracania kotletów, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Podawać schłodzony.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1d5ilq
d1d5ilq
d1d5ilq
Więcej tematów
d1d5ilq