Szarlotka domowa
- 30 dkg mąki,
- 20 dkg schłodzonego masła (margaryny.,
- 10 dkg drobnego cukru,
- cukier waniliowy (ew. kawałeczek laski wanilii.,
- 1 żółtko plus łyżka śmietany,
- 1 kg jabłek (antonówki najlepsze; jeśli inne to upewnijmy się, że są kwaśne, bo takie są wskazane..
1. Przesianą mąkę siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt
kruche i nie chce się gładko zagnieść, to dorzucamy łyżkę śmietany.
2. Formujemy w dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
3. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i
1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostałą część chowamy do lodówki.
4. Jak wyklejać ciastem: najprościej pokroić ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i układać je na formie łącząc brzegi dotykających
do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i uciskając zachodzące na siebie brzegi. Oczywiście pamiętamy o wyrobieniu
kołnierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze
nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyjęciu musi być suche i tylko lekko zarumienione..
5. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając
je energicznie z soku. Robi to wrażenie, że pozostaje "samo suche", ale to pozorne.
6. Teraz należy resztą ciasta wykleić wierzch - starając się połączyć z brzegiem (kołnierzem. upieczonego spodu. Przy tej
czynności nie musimy już tak starannie sklejać poszczególnych plasterków ciasta. Szparki te zastępują nakłuwanie widelcem.
Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.
7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygnięciu zsuwamy z blachy.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze