Trwa ładowanie...
d37kxa7
14-03-2022 12:05

Marcepanowy zajączek

Przepis

Taki zajączek to efektowna ozdoba świątecznego stołu. Na pewno przypadnie do gustu dzieciakom, ale niejeden dorosły również chętnie się skusi.

d37kxa7
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag powideł owocowych
  • 3 łyżki rumu
  • 20 dag masy marcepanowej
  • posypka cukrowa
  • drażetki
  • barwniki spożywcze
  • tłuszcz
  • bułka tarta
Przepis
  • Białka ubić. Masło utrzeć z 15 dag cukru i żółtkami, wymieszać z obiema mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
  • Piec 30 min w 180 st. Przestudzić, przekroić ostrym nożem na dwa płaskie blaty.
  • Powidła podgrzać, wymieszać z rumem i 1/4 szklanki wody, chwilę podgrzewać, odstawić do ostygnięcia.
  • Blaty przełoży powidłami. Docisnąć, wyciąć uszy. Pozostała część ciasta będzie ciałem zajączka
  • Masę marcepanową zagnieść z resztą cukru pudru, część wymieszać z barwnikami, rozwałkować.
  • Ułożyć na torcie, docisnąć. Ozdobić zabarwioną masą marcepanową, kolorowymi posypkami oraz drażetkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Marcepanowy zajączek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37kxa7
d37kxa7
d37kxa7
d37kxa7
Więcej tematów
d37kxa7