Ciasto czekoladowe
- Składniki:
- 110 g miękkiego masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka maślanki
- Krem czekoladowo-śmietanowy
- 1 1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 110 g posiekanego masła
- 3 szklanki przesianego cukru pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka dżemu malinowego
1. Włożyć masło, cukier puder, jajka i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
2. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, ucierając.
Podzielić ciasto na cztery części, wyłożyć na natłuszczone i wyłożone papierem do pieczenia tortownice o średnicy 22 cm.
Piec 25 minut (sprawdzić patyczkiem).
Wyłożyć ciasta na druciane siatki do ostygnięcia.
3. Aby zrobić krem, włożyć czekoladę i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zdjąć naczynie z rondla.
Dodać cukier puder i śmietanę.
Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
4. Położyć jeden krążek ciasta na ozdobnym talerzu, posmarować dżemem i kremem.
Przykryć drugim krążkiem ciasta, dżemem i kremem.
Położyć podobnie pozostałe warstwy.
Zakończyć warstwą ciasta.
Wierzch i boki posmarować kremem.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze