Placek cytrynowy
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ? szklanki maki ziemniaczanej,
- 1 duża cytryna,
- 1 szklanka cukru,
- 200 ml śmietany kremowej, np. 30 procentowej,
- ? kostki margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ? szklanki cukru pudru.
Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę. Do masy dodawać po jednym żółtku, następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Cytrynę wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Pozostawić dwie łyżki soku, a resztę wraz ze skórką dodać do ciasta.
Ubić pianę z białek i dodać ją wraz ze śmietaną do ciasta. Wszystkie składniki lekko wymieszać, aż utworzą jednolitą masę.
Wyrobioną masę włożyć do podłużnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni C, około 45 minut.
Cukier puder utrzeć z pozostałą ilością soku z cytryny oraz dwiema łyżeczkami gorącej wody, aż powstanie lukier. Cytrynowym lukrem pokryć upieczone, ciepłe, ale nie gorące ciasto. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką od herbaty.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze