Cytrusowa sałatka z herbatą miętową i bakaliami
- 750 ml wody
- 2 saszetki herbaty Lipton Marocco
- liście mięty
- 3 pomarańcze
- 1 czerwony grejpfrut
- 5 mandarynek
- 1 cytryna zielona
- 6 daktyli
- 6 fig
- 40 g orzechów pinii lub włoskich lub pistacjowych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru brązowego
Do dzbanka na herbatę włóż saszetki herbaty, zalej wodą i zostaw na 2 minuty, aby się zaparzyła.
2. Zaparzoną herbatę przelej do szklanek. Przelewaj ją z wysoka cienkim strumykiem, żeby się spieniła. To sposób marokański. Czynność powtórz 3 razy. Saszetki wyrzuć.
3. Do dzbanka włóż liście mięty, cukier brązowy.
4. Herbatę ze szklanek przelej z powrotem do dzbanka. Na końcu dolej do dzbanka przegotowanej, gorącej wody. Zamknij dzbanek na 3-4 minuty.
5. Zrób segmenty z pomarańczy, grejpfruta, limonki i mandarynek i przełóż do miski. (Jeżeli nie pamiętasz jak robiłem segmenty, zajrzyj do mojej książki ,,Po prostu gotuj!?). Sok z cytrusów przelej do miski.
6. Na patelni na wolnym ogniu praż orzechy pinii. Nie używaj tłuszczu.
7. Pokrój figi i daktyle w plasterki. Pamiętaj o wyjęciu pestek z daktyli. Wrzuć całość do cytrusów.
8. Dodaj do miski orzechy pinni, wymieszaj. Usłyszysz jak skwierczą mieszając się z sokiem z cytrusów J
9. Jak herbata ostygnie, wlej ją do miski i dodaj miód.
10. Włóż miskę do lodówki na 10 ? 15 minut
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze