Trwa ładowanie...
dlkfrwz
22-04-2021 12:00

Mintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkę

Przepis

Soczyste kawałki ryby smażone w cieście to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Tak przygotowaną rybę podaj z frytkami lub ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem albo surówką z kiszonej kapusty.

dlkfrwz
2.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 rozmrożone filety z mintaja
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mąka
  • woda mineralna
  • proszek do pieczenia lub soda (1 łyżeczka)
  • czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz
Przepis
  • Filety solimy, pieprzymy i trzeba je podzielić na kilka niedużych kawałków. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i w miseczce przekładamy nią pokrojoną rybę. Niech postoi trochę, można to zrobić na przykład poprzedniego dnia, ale niekoniecznie.
  • Do miski wbijamy jajko, dolewamy około szklankę wody pół zwykłej, pół mineralnej. Rozbełtać i dosypać mąki tyle, aby wyszło z tego dosyć gęste ciasto, o wiele gęściejsze niż na naleśniki.
  • Dodajemy sól, przyprawy w/g upodobań, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody. Kawałki ryby razem z cebulką zanurzamy w cieście i kładziemy na gorący tłuszcz.
  • Dzięki wodzie mineralnej po usmażeniu ciasto jest bardzo pulchne i delikatne. Cebulkę można też dodać bezpośrednio do ciasta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlkfrwz
dlkfrwz
dlkfrwz
dlkfrwz
Więcej tematów
dlkfrwz