Trwa ładowanie...
d2pz71f
28-06-2008 13:09

Ciasto Toffi

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d2pz71f
Składniki
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 1/2 kostki Kasi
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • Krem śmietankowy:
  • 1 litr śmietany 36%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Polewa:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • płatki migdałowe
Przepis

Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką Kasię, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać.

Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.

Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
Więcej tematów
d2pz71f