Ciasto Toffi
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki prawdziwego miodu
- 1/2 kostki Kasi
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- Krem śmietankowy:
- 1 litr śmietany 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Polewa:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- płatki migdałowe
Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką Kasię, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać.
Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze